Paróweczki

Berlinki z kurcząt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Berlinki z kurcząt

Kolejne paróweczki pod nóż (i widelec) idą – Berlinki z kurcząt. Mają troszkę mniej mięsa niż opisywane wcześniej Sokoliki – 76%, w ramach wartości dodanej dochodzi nam również tkanka łączna z kuciaka, co też większość osób będzie mało cieszyć. Sód pojawia nam się w trzech niemiło brzmiących substancjach oraz soli (i pewnie znowu jest w enigmatycznych „aromatach” i „przyprawach”, których zdradzenie pewnie byłoby złamaniem tajemnicy handlowej…). Jak na moje zdanie skromne składowo tragedii nie ma, ale zbyt dobrze też nie jest.

Smakowo natomiast są przepyszne (zapewne dlatego aromaty i przyprawy są tajemnicą – za tak pyszne paróweczki wiele by się oddało, ale przepisu na nie się konkurencji nie odda ;) ). Twarde (ale nie zbyt twarde), świetnie smakujące na zimno, na ciepło, po upieczeniu; można by je jeść w nieskonczoność. Jedne z najsmaczniejszych – jeśli nie najsmaczniejsze – paróweczek drobiowych, jakie jadłam (smakowo przebijają Sokoliki, choć składowo już niekoniecznie). Co jak co, ale Morliny wiedzą, jak robić pyszne wędliny – niejedyny to ich smaczny produkt. Cena średnia, jak za paróweczki, ale w sumie to nie taka wysoka, jeśli pomyślimy, ile kosztuje surowe mięso (i jeśli nie chcemy mieć parówek o większej zawartości psa z budą niż kuciaka ;) ). Ogólnie produkt zdecydowanie polecam z uwagi na walory smakowe, choć z uwagi na przewijający się sód i najprawdopodobniej sporą zawartość soli może nie zastępujmy nimi wszystkich posiłków ;).

Podsumowując: 4,5/5 (nota troszkę zawyżona za ten smak…)

Typ mięsa: kurczak

Typ obróbki: homogenizacja, wędzenie, parzenie

Skład: mięso kurczęce (76%), woda, tłuszcz drobiowy z kurczaka, tkanka łączna z kurczaka, sól, błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, stabilizator: cytryniany sodu, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas izoaskorbinowy, przyprawy, ekstrakty przypraw, ekstrakt papryki, aromaty, substancja konserwująca: azotyn sodu

Alergeny: błonnik pszenny, seler, gorczyca, soja, mleko (łącznie z laktozą)

Smak: 6/5 (!)

Cena: średnia (19 – 25 zł/kg)

Dostępność: Stokrotka, Tesco, Żabka, Leclerc, Alma, Makro

Producent: Morliny

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s