kabanosy

Kabanosy z kurczaka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kabanosy z kurczaka Konspol

Tym razem na blogu rzadka rzadkość – kabanosy czysto drobiowe! Toż to się prawie nie zdarza! Zrobic kabanos bez wieprzowiny, to niemal jakby zrobić boczek bez wieprzowiny ;). Ale czy smaczny będzie? Okazało się, że… do tych kabanosów powinna być dołączona prawidłowa instrukcja obsługi. A nawet wręcz opis na opakowaniu nas w błąd wprowadza! Napisano bowiem „Po otwarciu należy spożyc do 48h”. A ja Wam powiem: absolutnie nie spożywajcie ich w ciągu 48 godzin! Są one wówczas miękkie i bez smaku. Przypadek szczęśliwie nieszczęśliwy sprawił, że tuż po kupnie tych kabanosów (i ich otwarciu) wylądowałam na parę tygodni na bardzo restrykcyjnej diecie. Kabanosiki sobie przeleżały w lodówce zapomniane cały ten czas. Po paru tygodniach horroru przypomniałam sobie o ich istnieniu, zerkam, a im nic złego się nie stało, poza tym, że oczywiście obeschły. To próbujemy, szkoda żywności bez sensu wyrzucać. I zaprawdę powiadam Wam, że moja opinia na ich temat się zmieniła o 180 stopni – zrobiły się przepyszne. Z jednej strony suche, z drugiej strony jakiś wyczuwalny tłuszczyk w niewielkiej ilościach, smak o wiele intensywniejszy… polecam gorąco je sobie tak przetrzymać kilka dni :).

Z innych informacjów ciekawych. Kabanosiki produkowane są przez Konspol, firmę, o której w sumie nie powiem nic, bo prawie nie znam ich produktów niestety. Składowo wszystko wyglądałoby pięknie, gdyby nie znowu nielubiane przeze mnie słowo-wytrych „przyprawy”. Naturalne? Chemiczne? Jak wiele? Nie wiadomo… Ostrzega się też przed śladowymi ilościami azotanów i innego fosforu pochodzenia naturalnego, cokolwiek ukrywa się pod tym pochodzeniem naturalnym… (pasza kuraków?). Wyprodukowane ze 135 gramów mięcha, więc raczej nie trzeba obawiać się, że pół składu to buda z łańcuchem ;). Są też bezglutenowe (!) i ogólnie bardzo przyjazne alergikom (jeśli wierzyć etykiecie, nie ma ryzyka kontaktu z żadnymi alergenami!). Info warte odnotowania to fakt, że użyto osłonki baraniej, a nie wieprzowej (za co chwała). Skład zatem cud, miód, malinki.

Cena – najtańsze nie są, najdroższe też nie. W stosunku do jakości cena bardzo atrakcyjna, moim zdaniem. Największy problem w tym momencie to ich dostępność. Ja zakupiłam je w Biedronce, ale ostatnio ich już nie widuję. Kiedyś widziałam też w Lidlu kabanosy wypisz wymaluj jak te biedronkowe… ale czy na pewno były to te same, tylko schowane pod inną marką? Jeśli ktoś gdzieś je jeszcze widział, to jestem otwarta na informacje!

Tak więc ogólnie kabanosiki polecam. Smaczne (jeśli zrobicie, jak Wam zalecałam), całkiem zdrowe (jak na współczesne standardy ;) ), choć odrobinę kręcę nosem na poukrywaną gdzieś tam chemię. I szkoda, że dostępność kiepska…

Podsumowując: 4,5/5

Typ mięsa: kurczak

Typ obróbki: wędzenie, pieczenie

Skład: mięso z kurczaka (100 g ze 135 g), sól, przyprawy, możliwe śladowe ilości azotanów, azotynów i fosforu pochodzenia naturalnego

Alergeny: brak (!)

Smak: 4,5/5

Cena: dobra

Dostępność: Biedronka

Producent: Konspol

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s