Pasztety

Pasztet z indyka Bacówka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasztet z indyka z Bacówki

Dzisiaj kolejny do kolekcji bardzo dobry jakościowo i całkiem niezły smakowo pasztet drobiowy. Bacówka jest polską firmą wędliniarską szczycącą się wysokiej klasy produktami produkowanymi zdrowo i tradycyjnie. I rzeczywiście spora część ich wyrobów może być przedmiotem dumy tego producenta. Co prawda, z tego, co słyszałam od konsumentów i sprzedawców detalicznych, przedsiębiorstwo to miało swój okres kryzysu (podejrzewam jakieś zmiany na produkcji niewprawnie przeprowadzone) i w łapki klientów przez jakiś czas trafiały produkty zepsute, niemniej na szczęście teraz już wszystko gra, a przynajmniej mi od dawna nie trafiło się nic niedobrego :), a powyższą wędlinkę kupuję często.

Prezentowany w tym poście pieczony pasztecik jakościowo trzyma wysoki poziom – jest wyprodukowany wyłącznie z indyka, bez żadnych dodatków wieprzowych czy kurzęcych; nie zawiera konserwantów, nie straszy chemią (choć znów mamy enigmatyczne „przyprawy” w składzie), nie zawiera zbyt wielu alergenów (jedynie pszenica i jaja). Zawartość mięsa, jak na pasztet, też jest dość wysoka, bo aż 71%. Szkoda, że nie ma tabeli wartości odżywczych, tak więc nie wiemy, jak bardzo jest on zasolony, niemniej po gotowych wędlinach raczej nie ma co się spodziewać cudów pod tym względem, zwłaszcza że brak sztucznych konserwantów niestety jednak musi być zrekompensowany wyższą zawartością soli, jeśli produkt ma przetrwać łańcuch producent -> klient. W smaku nie jest jednak przesadnie słony, więc tragedii na pewno też nie ma. Ze składu można wywnioskować, że zawartośc tłuszczu wynosi 10%, nie jest więc źle, a nawet jak na pasztet to dobrze (wszak pasztety to twory raczej wysokotłuszczowe), ale w końcu to pasztet indyczy, a zatem z bardzo chudego mięsa.

Smakowo nie są to takie fajerwerki, jak w przypadku Rillettes z Lidla, niemniej nie jest on niesmaczny. To raczej delikatnie przyprawiony, nie za mocno przypieczony pasztecik. Zdecydowanie polecam każdemu, kto nie ma jakiejś wyjątkowo restrykcyjnej diety niskotłuszczowej. Nie jest zbyt smarowny.

Jeśli chodzi o koszty zakupu, to niestety – jak na pasztet – jest to produkt raczej droższy niż tańszy, ale wart swej ceny z uwagi na jakość. Można go zakupić oczywiście w sklepach franczyzowych samej Bacówki (najczęściej ulokowanych w centrach handlowych) oraz w wielu sklepach ekologicznych i tradycyjnych.

Podsumowując: 4,5/5

Typ mięsa: indyk

Typ obróbki: pieczenie

Skład: mięso z indyka (71%), tłuszcz z indyka (10%), woda, wątroba z indyka (9%), bułka tarta (z pszenicy), sól, jaja w proszku, sól, jaja w proszku, błonnik ziemniaczany, grzyby suszone, warzywa suszone (marchew, pasternak, cebula, nać pietruszki, por, pietruszka korzeń), przyprawy

Alergeny: pszenica, jaja

Smak: 4/5

Cena: wyższa niż niższa ;)

Dostępność: Bacówka, sklepiki ekologiczne i tradycyjne

Marka: Bacówka

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s